5 B Dalam Memperbaiki Hubungan

Hubungan kasih sayang, love and relationships antara pasangan suami isteri mahupun kekasih dibina berdasarkan cinta dan kepercayaan. As if kita memandu di jalanraya, for sure ada hump yang perlu kita memperlahankan kereta bagi mengelakkan sebarang musibah. Macam itu jugalah hubungan kita dengan orang tersayang, memang ada salah faham dan isu. Jadi, bagaimana cara bijak untuk memperbaikinya ? Yup!, berikut adalah 5 cara yang boleh dilakukan bagi membina semula hubungan tersebut!.

 

5) Berkomunikasi

berkomunikasi antara pasangan

Kebanyakan dari kita lebih suka berdiam diri dari menghadapi masalah yang membelenggu perhubungan kita. Ini salah satu sebab kenapa relationship kita semakin parah. Berkomunikasi dengan betul is the key to happiness dan jawapan kepada masalah dalam relationship. Keletihan dari bekerja seharian, dengan isu di ofis lagi tambahan pula mungkin karenah anak-anak membuatkan emosi tidak stabil dan kurang berkesan jika berbincang dan berkomunikasi. Kalau boleh, luangkanlah sehari or keseluruhan hujung minggu untuk menghabiskan masa bersama dan communicate lah secara matang. Lebihkan peranan otak dari hati ya, bak pepatah ‘ikut hati mati’. Mulakan perbincangan secara positif, share memori dalam relationship, how you guys met dan secara perlahan mendalami isu yang membuatkan kedua-dua pihak tawar hati terhadap satu sama lain. Mungkin akan menjadi sedikit tegang dan sensitif, stress kan. So, berbincanglah secara matang. Ingat! berhenti bercakap kalau terlalu beremosi, takut tercakap sesuatu yang akan menyesal kemudian. Tarik nafas dan terapkan perasaan kasih dalam berbicara okay!.

 

4) Bercuti

bercuti sebagai pasangan

Bagi yang bekerjaya, kita selalu busy memanjang, this can lead to keregangan dalam relationship. So, why not guna cuti tahunan yang diberikan untuk bercuti atau beriadah bersama yang tersayang. Selitkan aktiviti yang best dilakukan bersama macam berbasikal ke atau berkelah. Tak semestinya pergi jauh, mungkin juga boleh try makan malam di restoran-restoran baru bersama. Minda yang tenang selalunya akan memberi nafas baru dalam diri kita, so dapatlah beri ruang berfikir secara rasional. Pilih destinasi romantik such as pantai tropika, kota-kota europe or adventurous seperti hiking. Why? Sebab mother nature bersifat healing dan dapat memberikan impak positif dalam diri, positive thinking. Jadi gunalah peluang beriadah atau mengembara bersama ini untuk lebih mengenali satu sama lain ya. Ini membolehkan kedua-dua pihak try mengatasi masalah yang dihadapi dalam masa yang sama mengeratkan hubungan. Jadikanlah percutian famili as aktiviti tahunan bersama, selain menambah baik relationship between you guys, ianya juga boleh bantu ringankan stress dan kurangkan depression.

 

3) Bermesra

bermesra dalam couple

Favorite topic, kemesraan. Between couples, suami isteri, ianya sangat penting untuk maintain perhubungan. Hanya dengan holding hands ke atau kiss di pipi dah dapat mengeratkan hubungan. Sesetengah dari kita agak konservatif dan tidak gemar nak cuddling walau sudah berumahtangga. Ini reason nya relationship tersebut semakin tawar. Praktikkan sehari-harian saying ‘i love you’ atau semudah ‘selamat pagi sayang’ or honey atau even kesuma hatiku! yup! lain dari yang lain, boleh jadi tagline. Dari segi keintiman pula, lebihkan masa dengan cuddling dan bersenda gurau. So, rasa appreciate dan sayang terhadap pasangan makin menebal. Boleh juga maybe mencuba sesuatu yang baru dalam ehem, ‘hubungan intim’ husband and wife, berfantasi tak salah asal tidak melampaui batas kan. Janganlah terlalu serius masa bersama, sifat humor pula is a bonus dalam relationship dan boleh menceriakan hati.

 

2) Berkongsi

berkongsi dalam berpasangan

Life and relationship kita secara am-nya memang adalah satu perkongsian. Bukan just berkongsi makanan di restoran saja ye, kehidupan seharian juga akan dikongsi apabila kita in a rzlationship dan tinggal bersama sebagai suami-isteri. Ada dari kita yang banyak sangat simpan kisah silam dan hobi-hobi yang dirasakan terlalu private. Why not share secret dan pengalaman sedih, lucu sesama pasangan  kan. A good way untuk lebih mengenali dan mengeratkan hubungan. Jangan khuatir untuk lebih bersifat terbuka dan open minded, share kelemahan, fobia atau body dysphoria bersama your love life. Kata orang tak kenal maka tak cinta betul tak?. Bercerita dan berkongsi hari anda setiap hari lepas balik dari kerja ke or lepas lepak dengan kawan, ianya mungkin nampak macam remeh, tapi actually boleh mendekatkan kita dengan yang tercinta.

 

1) Buang yang Keruh, Ambil yang Jernih

berbincang antara suami isteri

Pepatah di atas memang tak asing lagi lah bagi kita, ianya paling sesuai digunakan untuk relationships. For sure ada hal-hal yang buat kita rasa kecil hati, kecewa dan marah dalam hubungan seharian kita dengan yang tersayang kan. So, toleransi adalah sikap yang paling penting sekali ya. Lupakan lah perkara remeh dan mengingatkan diri dengan things that you love dalam diri pasangan so dapat perbaiki hubungan tersebut. Elakkan overthinking dalam sesuatu perkara such as prasangka buruk terhadap pasangan. Kedua-dua pihak kenalah berpegang pada janji dan kalau boleh, jangan ungkit lagi kesalahan lalu jika salah kalau dah dipersetujui betul tak?. Together bina semula relationship tersebut dan jangan  look back anymore.

Jadi, pendek kata dalam relationship, especially kasih sayang antara pasangan pasti ada problem, Sedangkan lidah lagi tergigit kan. Kalau worse comes to worst sudah tidak lagi sehaluan dan bersependapat dan rasa untuk menamatkan perhubungan, bertindaklah secara wajar dan rasional. Ianya terpulang pada individu sendiri sama ada perasaan terhadap your love ones masih menebal, masih sayang dan mahu terus dikekalkan. Jika ya, salah satunya ialah dengan mencuba 5 B di atas. Mana tahu berhasil. Usaha bersama itu penting bagi mengharungi isu yang mendatang ye. Especially untuk terus mencapai bahagia dalam kehidupan. Klik di sini untuk membaca true love stories yang dihantar ke Kokonutlist. Untuk berkongsi, sila hubungi Kokonutlist di sini!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *